Historie

Een wijk met een rijke geschiedenis

Crabbehof is een wijk met een rijke geschiedenis. Ik vertel u er graag meer over. De geschiedenis van Crabbehof gaat terug tot 1232. Toen stelde Dirk IV het landgoed Crabbehoff (met dubbel f!) beschikbaar aan een geloofgemeenschap uit Duitsland.

Na een watersnoodramp in 1421 werd het gebied ingepolderd en op het landgoed werd een hoeve gebouwd: de Krabbenhoeve. In 1628 werd deze vervangen door stenen kasteelboerderij, die de oude naam Crabbehoff weer kreeg. Hier werden zulke mooie producten gemaakt, dat er tot in de wijde omgeving reclame voor werd gemaakt. In 1808 werd de boerderij getroffen door een brand en grotendeels verwoest. In 1913 werd Crabbehoff herbouwd en nam de familie Staring haar intrek. In 1934 kocht de heer Redelée, directeur van de biscuitfabriek Victoria, het huis. Zijn familie woonde hier tot 1959. Vanaf 1960 werd de grond met landerijen bij de hoeve opgekocht en ingericht als wijk: Crabbehof was een feit!

geschiedenis_henk_breed

Vandaag de dag is Crabbehof een stadswijk met 7.000 inwoners, in het zuiden van Dordrecht. De geschiedenis van de wijk is nog altijd aanwezig. In de naam van de wijk. En in de vierkante plantsoenen, die geïnspireerd zijn op de middeleeuwse hofjes en kenmerkend zijn voor de wijk. Kasteel Crabbehoff is tegenwoordig privé bezit. Het gerestaureerde koetshuisje huisvest ons restaurant De Hoff’nar, dat sinds maart 2012 is voorzien van een orangerie.

Groet van Henk Snijders (eigenaar en chef kok restaurant De Hoff’nar)

P.S. Wilt u meer weten over de geschiedenis van Crabbehof? Op www.facebook.com/Crabbehof vindt u allemaal oude foto’s van hoe Crabbehof er vroeger uitzag: de Colijnstraat in rustige tijden, foto’s van toen de wijk net was gebouwd, spelende kinderen in winkelcentrum Crabbehof, toen er nog geen parkeerplekken waren.


De geschiedenis van Crabbehof, het boek!

Wijkkrant De Galerij had jarenlang en rubriek over de geschiedenis van Crabbehof. Elke editie lazen we hierin interessante en grappige wetenswaardigheden over landgoed Crabbehoff, de eerste bouw van de wijk en de jaren daarna. Altijd vergezeld door bijzondere foto’s waarin soms ook het huidige Crabbehof nog te herkennen is!
Vorig jaar kwam de Galerij met een speciale uitgave waarin een selectie van deze verhalen en foto’s zijn gebundeld tot een boek: De geschiedenis van Crabbehof. Het boek (in digitaal pdf-bestand) kunt u hieronder downloaden!

Klik hier om “De geschiedenis van Crabbehof” te downloaden

Het boekje "De geschiedenis van Crabbehof"

Het boekje “De geschiedenis van Crabbehof”